Waarom ik stopte met proberen de wereld te ‘verbeteren’

“Ik ga de wereld verbeteren.” Al zolang ik me kan herinneren is dat het antwoord dat ik geef wanneer mensen vragen wat ik later wil doen. Kort geleden zou ik je nog vertellen dat dit het meest onveranderlijke deel van mijn verder wispelturige leven is. Toch ben ik sinds kort van gedachten veranderd over dit ‘onveranderlijke’ deel van mijn leven.

“Er is een kans dat je deze ommezwaai zweverig gaat vinden.“

“Er is een kans dat je deze ommezwaai zweverig gaat vinden.“

Disclaimer voor de nuchtere Noord-Nederlandse lezer: Er is een kans dat je de redenen voor deze ommezwaai zweverig of - zoals het woordenboek het beschrijft - “Goed bedoeld, maar erg vaag” vindt. Ik beloof je bij deze om zo concreet mogelijk te blijven. Twee redenen:

  1. Ik las de Power of Now van Eckhart Tolle en ging me verdiepen in wat het betekent om verlicht te leven.

  2. Corona. Want wat heeft het niet veroorzaakt.

Voor degene die het boek niet kennen, het is een gids van schrijver Eckhart Tolle waarin hij mensen de weg naar een verlicht leven uitstippelt. Hij baseert zich hierbij op zijn eigen ervaring waarbij hij middenin zijn depressie het volgende dacht:

Ik kan niet met mezelf leven”.

Toen hij zich afvroeg waarom hij zichzelf opdeelde in tweeën - zijn ‘ik’ kon immers niet met zijn ‘zelf’ leven - en hij die ‘tweede ik’ losliet zag hij de wereld van een compleet nieuwe kant. Om deze staat van verlichtheid te ervaren, zo zegt hij, laat je de denkende zelf - ook wel het ego - los en leef je volledig in het nu. The Power of Now en boeken en podcasts die ik daarna over deze filosofie las en hoorde zette mijn ambitie om de wereld te verbeteren op losse schroeven. Helemaal onderstaande quote uit de Tao Te Ching - één van de belangrijkste boeken van het Taoïsme - verwierp mijn ambitie vrij letterlijk.

“Do you want to improve the world? 
I don’t think it can be done. 
The world is sacred.
It can’t be improved.
If you tamper with it, you’ll ruin it.
If you treat it like an object you’ll lose it.”

- Tao Te Ching (vers 29)

Voor iemand die continu bezig is met de wereld te verbeteren zijn dit erg verwarrende woorden. Mijn ‘nobele’ doel om de wereld te verbeteren kan dus zelfs het tegenovergestelde resultaat hebben. Hier hielden de nieuwe inzichten niet op. Om m’n belofte om concreet te blijven na te komen som ik mijn belangrijkste leermomenten op in de volgende bullet points:

  • Je bent geen beter of slechter mens of je je nu wel of niet bezighoudt met het verbeteren van de wereld. Onbewust had ik mezelf en m’n ambitie toch een soort superheldenstatus gegeven, waar natuurlijk geen zak van klopt. In de woorden van Dan Millman die het boek The Way of The Peaceful Warrior schreef: “It doesn’t matter what you do, only how well you do it.”

  • Zelf in balans zijn is het beste cadeau aan de wereld. “To end the misery that has afflicted the human condition for thousands of years, you have to start with yourself and take responsibility for your inner state at any given moment. That means now.” zo zei Eckhart Tolle. Niks aan toe te voegen.

  • En zoals de hierboven genoemde quote uit de Tao Te Ching vermeldt: Je doet de wereld überhaupt geen plezier met de wil naar verbetering, accepteer het liever op dit moment.

De tijd die corona aan velen van ons gaf dwingt je bijna om na te denken en te reflecteren. Dat was genoeg om m’n wankelende idealen de afgrond in te duwen. En zo ging ik van een gedreven doelgericht leven, naar een leven met geen doel noch richting. Top... Aan het begin overheerste de gedachte om maar helemaal te stoppen met al mijn ‘wereldverbeterende’ activiteiten en verder een simpel bestaan te leiden. Want: Wat waarom zou ik ermee doorgaan wanneer het toch geen zin heeft?

Tot ik, na wat langdurende coronatijd, een droom kreeg - had beloofd om niet zweverig te zijn maar fuck it, want het is nou eenmaal zo - waarin iemand me vroeg om te beginnen met één of ander wereldverbeterend project. Dit was echt een minionderdeeltje van een droom die ik me verder niet kan herinneren, maar ik werd wakker met enorm veel enthousiasme. Ik wilde meteen te beginnen. Die reactie zette me toch aan het denken: Ik kan hier ook mee doorgaan zonder het doel om alle wereldproblemen eigenhandig op te lossen, een nobelprijs voor de vrede te ontvangen en voor altijd in de geschiedenisboeken te belanden (a girl can dream) maar simpelweg omdat ik het leuk vind.

Eigenlijk doen wat ik voor de trammelant ook al deed, maar dan met andere motivaties: Ik ben niet beter dan een ander persoon met andere bezigheden en ik hoef me niet uit de naad te werken om maar zoveel mogelijk impact te maken. Want ik maak juist impact door zelf in balans te zijn.

Vorige
Vorige

Betere gesprekken voeren? Voer eerst een goed gesprek met jezelf.

Volgende
Volgende

Waarom ik geen zeebioloog word